top of page

Isle of Raasay whisky: een introductie



Vrienden, whiskyliefhebbers, gegroet.


Het is ons weer een groot genoegen u een fraaie proeverij aan te kondigen. Ditmaal betreft het een expressies van een distilleerderij dat nog niet zo lang geleden op het dunbevolkte Isle of Raasay haar deuren opende. Pas in 2013 vormden Bill Dobbie en Alasdair Day hun bedrijf R&B Distillers met het plan Schotland's toonaangevende artisanale distilleerderij te worden. Zij leggen hierbij de nadruk op volledige 'in house' productie, kwaliteit en eigenzinnigheid. Het is een bedrijf met een sterke connectie met het eiland en haar inwoners.


De distilleerderij biedt inmiddels werkgelegenheid aan 25 mensen, bedenk hierbij dat de gehele bevolking van het eiland slechts 161 zielen telt! De oprichters willen graag voor de lange termijn een whisky produceren waarin zich de ziel van het eiland reflecteert en dit bovendien zo duurzaam mogelijk.

Dit laatste is iets overigens waar de gehele Schotse whiskyindustrie zich over op de borst mag kloppen; inmiddels mogen alleen herbruikbare verpakkingen worden gebruikt, stijgt het aandeel duurzaam opgewekte energie zeer snel (in 2022 was reeds 39% van het totale verbruik groen), herbruikt men steeds meer van het voor de productie benodigde water en worden grote stappen gemaakt in de teelt van biologisch gerst. Het moge duidelijk zijn: een whiskyliefhebber houdt van een uitstekend milieu!


Een jonge whisky als van Raasay kan soms een tikje agressief zijn; een karaktereigenschap dat de factor tijd doorgaans tot bedaren weet te brengen. Er worden dan door langere interactie met het hout meer en diepere lagen gecreëerd. Hoewel de oudste whisky die men tot heden heeft uitgebracht slechts vijf lentes oud is hebben de mensen bij Isle of Raasay onder anderen door 'peated' en 'unpeated' distillaat, in diverse vaten gerijpt met elkaar te huwen een heerlijk en vriendelijk zachte complexiteit weten te creëren. Ook door het gebruik van zogenoemde quarter casks weet men in korte tijd veel smaak te creëeren.


Wij schenken al geruime tijd met veel plezier een aantal reguliere expressies van deze nieuwkomer op de Schotse single malt whisky markt en de reacties zijn zeer positief. Voor hen die voorzichtig kennis willen maken met een geturfde whisky is één van de 'core range' Isle of Raasay whisky's een aanrader. Ook enige in bijzondere vaten gerijpte 'specials' hebben bij ons inmiddels een groter enthousiaste publiek weten te bereiken. Graag laten wij u nu middels een proeverij ook kennis maken met Isle of Raasay whisky.


De proeverij vindt plaats op woensdag 13 november en zal wordt begeleid door Lucy Ross-Stewart. Ooit begonnen in de ondersteuning van de verkoopafdeling is zij nu, doorgaans internationaal op pad om het merk onder de aandacht te brengen; aandacht dat het ons inziens meer dan waard is.


Wij verwachten dat Lucy al jelui vragen omtrent het eiland, de distilleerderij zelf en de diverse te proeven whisky's zal kunnen beantwoorden wanneer je haar treft op de avond zelf. Meldt je op tijd aan met een e-mailbericht naar: info@cafezilt.nl

Er is slechts beperkt plek beschikbaar, de line-up is bijzonder en voor de prijs van € 38,- mag je deze kans om kennis te maken met Isle of Raasay whisky niet laten lopen.


Het geheel vangt aan om 19:00 want het is tenslotte een doordeweekse avond en daags erna moet men natuurlijk uitgeslapen en zonder napijn aan de slag kunnen. Om de effecten van de alcoholconsumptie te helpen compenseren zullen wij, zoals u inmiddels van ons gewend bent, zorgen voor een ruim aanbod bijpassende hapjes.


We zien u graag met ons meegenieten.






Comments


bottom of page